Усвідомлення переваг домашньої їжі зростає з кожним роком. Люди прагнуть вживати продукти, які не містять хімікати. І ця тенденція до стійкості призвела до того, що садівництво сьогодні посідає почесне місце. Все більш популярним стають палісадники, засаджені їстівними продуктами, а не петуніями. І немає нічого незвичайного в тому, що маленькі веранди в багатоквартирних будинках також гордо обставлені горщиками з кулінарними травами.
Вирощування власних овочів - одне з найприємніших насолод у житті, і навіть діти люблять у цьому брати участь. Виростити смачні та корисні овочі легко. Візьміть на замітку наступні корисні поради.
Основні принципи
Дотримуйтесь кількох основних принципів, і ви отримаєте гарний урожай. Але перш ніж ви приступите до роботи на новій городній ділянці, вирішіть скільки часу у вас є, щоб доглядати за ним. Якщо ви сумніваєтеся, почніть з малого, тому що ви завжди можете розширитись.
Підготовка. Бажаєте, щоб ваші домашні продукти були багаті на корисні вітаміни і мінерали і не містили отруйних хімікатів? Тоді вам слід вирощувати органічні овочі. Органічний садівництво найкраще підтримує тонкий баланс природи. Хімічні спреї можуть порушити баланс, вбиваючи корисних комах: ос, бджіл, золотоок, жуків і сонечок. Щоб залучити корисних комах до свого саду, вирощуйте квітучі рослини з родин маргариток (Asteraceae), моркви (Apiaceae) та м'яти (Lamiaceae), оскільки вони є відмінним джерелом пилку та нектару.
Вибір місця. Овочі ростуть будь-де, аби було сонячно. Якщо у вас є місце, зробіть звичайні грядки для овочів, але якщо простір обмежений, ви можете вирощувати овочі серед квітів. Грядки можуть бути піднятими або на рівні із землею. Ще можна вирощувати овочі у великих горщиках, коритах і піднятих гофрованих або дерев'яних клумбах. І не забувайте використовувати суміш для горщика, призначену для трав і овочів.
Оцінка умов. Овочі потребують сонячного місця, захищеного від вітру. Захищені городи збільшують урожайність на 50 відсотків. Якщо у вас на городі гуляє вітер, встановіть дешеву та легку вітрозахисну смугу з нейлоновою сіткою або тканиною, що затіняє, прикріпленою до стовпів. Овочі люблять вологу, але добре пропускаючу воду ґрунт. Якщо у вибраному місці є проблеми з дренажем, тоді вам варто зробити підняті грядки. Якщо грунт дуже піщаний і добре дренується, регулярно додавайте компост і пташиний або коров'ячий гній, щоб утримувати вологу в грунті.
Підготовка землі. Від бур'янів можна позбутися за допомогою мотики або соляризації: накрийте ділянку чорним пластиком, закріпіть її камінням та залиште на місяць. Тепло буквально зварить та вб'є бур'яни. Потім перекопайте город на глибину лопати, намагаючись видалити все каміння. Потім розподіліть і вкопайте компост і коров'ячий або курячий послід по всій грядці. Органічні речовини додають структуру ґрунту, допомагають утримувати воду та повільно вивільняють поживні речовини. Вони також відновлюють рослинні залишки у ґрунті, а це, у свою чергу, живить бактерії, грибки, комах та дощових хробаків, які готують ґрунт для рослин. Чим більше компосту і гною ви додасте, тим багатшим стане грунт і здоровішими будуть ваші овочі. До речі, перевірити рН ґрунту можна за допомогою спеціального набору для тестування рН. При підвищеній кислотності слід додати трохи доломіту або рідкого вапна. Більшість овочів люблять рН близько 6,5.
Підживлення. Навіть якщо компост і гній вже додані у ґрунт, овочам необхідне додаткове добриво у міру зростання. Чим швидше ростуть овочі, тим вони ніжніші і солодші. Завжди поливайте ґрунт до і після внесення добрив.
Мульчування. Шар мульчі зберігає вологу в грунті, покращує її структуру в міру розкладання, зберігає прохолодну і сприяє стійкому зростанню овочів. Сіно люцерни, горохова солома або цукрова тростина - ідеальні мульчі для грядок та горщиків.
Полив. Овочі потребують регулярного поливу, щоб залишатися соковитими та смачними. Частота поливу залежить від погоди, але не дозволяйте ґрунту пересихати. Город бажано поливати в ранковий час, не затоплюючи грядки, щоб запобігти грибковим захворюванням.
Боби
Ви можете посадити карликові боби або кучеряві боби (можна використовувати дріт або шпалери). Висійте насіння у вологий ґрунт. Не переливайте, поки насіння проростає. Підгодуйте, коли з'являться квіти, і регулярно поливайте, коли стручки починають набухати. Урожай подавайте свіжим до столу. Надлишки заморожуйте або замаринуйте.
Буряк
Коренеплоди буряків сповнені вітамінів. Після сходу паростків проріжте їх на відстані 70 мм один від одного. Підгодовуйте раз на два тижні розчинним підживленням для соковитості коренеплодів. У міру дозрівання висмикуйте коренеплоди через один, і у коренеплодів, що залишилися в ґрунті, буде місце для збільшення розмірів.
Стручковий перець
Усі види плодів стручкового перцю до дозрівання зелені,
а в міру дозрівання стають червоними, жовтими або фіолетовими. Ви можете посіяти насіння в кошик і пересадити в сад, коли паростки досягнуть висоти близько 75 мм. Підгодовуйте з появою перших кольорів. Збирайте стручковий перець із прикріпленою частиною стебла.
Морква
Для площі морква дає хороший урожай. Молоду моркву можна вирощувати у горщиках. Сійте насіння в глибокий, добре дренований грунт. У ґрунті не повинно бути каміння або грудок органічної речовини, щоб коренеплоди не деформувалися. Схід може з'явитися через два-три тижні, тому грядки повинні залишатися вологими. Підживлюйте кожні три тижні рідким рослинним кормом для фруктів та овочів. Збирайте за необхідності і заморожуйте надлишки.
Селера
Для дрібнокореневого селери необхідні регулярний полив та мульчування. Висаджувати селера також можна і розсадою. Підгодовуйте кожні два тижні, щоб запобігти огрубанню стебел. Збирайте зелену селера, зриваючи зовнішні стебла і листя, коли вони стануть досить великими, відламавши їх біля основи рухом вниз і в сторони. Гіркому смаку можна запобігти, «бланшуючи» його: оберніть газетою стебла приблизно за три тижні до збирання врожаю і злегка закріпіть мотузкою від рівня землі до висоти близько 30 см. Можна використовувати паперові пакети з-під молока.
Перець чилі
Рослина цвіте зіркоподібними білими квітами, а плоди бувають різних форм, розмірів та квітів. Висійте насіння на глибину 6 мм у кошик або відразу на ділянку. Підживіть, коли з'являться квіти, добривом, розробленим для квітів та фруктів. Після дозрівання збирайте плоди разом із прикріпленою частиною стебла.
Огірки
Щоб заощадити місце, спрямуйте стебла огірків вгору, прив'язавши їх до опори м'якою тканиною. Підживіть, коли з'являться квіти, розчинним підживленням для квітів і фруктів. Ліванські огірки слід збирати, коли вони досягнуть 100 мм завдовжки. Популярністю користуються зелені сорти, які збирають, коли вони досягають 150-200 мм у довжину, та яблучні огірки, коли вони досягають розміру тенісного м'яча.
Баклажан
Привабливе велике сіро-зелене листя і красиві рожево-лілові квіти баклажана добре виглядають як на ділянці, так і в горщиках. Плоди бувають різні: фіолетові, смугасті, зелені і помаранчеві. Насіння можна посіяти в кошики з подальшою пересадкою в город або висадити розсадою відразу. Підживіть повністю розчинним добривом, коли з'являться квіти. Збирайте плоди, коли шкірка стане гладкою, зрізуючи плодоніжки секатором.
Салат
Салат використовується в різних стравах, а врожай збирати можна протягом багатьох тижнів. Влітку висійте насіння в місці, захищеному від жаркого полуденного сонця. Підживлюйте раз на два тижні розчинним добривом. Урожай збирайте за необхідності.
Гарбуз
Гарбуз має великі пагони та може займати багато місця. Сорт батернат компактніший, і його можна пустити витися по шпалу, щоб заощадити місце. Сорт золотий самородок має нерозлогі кущі, такий гарбуз можна вирощувати навіть у горщиках. Насіння висівайте в лунки розміром із блюдце, щоб при поливі вода йшла до коріння. Щомісяця підживлюйте розчинним добривом. Збирайте плоди із прикріпленим стеблом. Цілі гарбузи можна зберігати до двох місяців, якщо зберігати їх у прохолодному, добре провітрюваному місці.
Срібний буряк
Доки не з'являться сходи срібного буряка, грунт необхідно підтримувати у вологому стані. Регулярно зрізайте кілька зовнішніх листків, щоб стимулювати зростання нових. Підживлюйте раз на два тижні розчинним добривом. Збирайте зовнішні стебла і листя, коли вони стануть досить великими, відламуючи їх біля основи рухом вниз і вбік. Бланшуйте або заморожуйте надлишки.
Солодка кукурудза
Домашні качани солодкої кукурудзи набагато солодші за ті, які ви купуєте. Вирощувати кукурудзу можна у великих діжках, якщо місце обмежене. Сійте в блок, а не рядами, щоб забезпечити запилення. Не варто висаджувати солодку кукурудзу розсадою, тому що врожай у такому разі ви отримаєте набагато пізніше. Підживлюйте кожні три тижні добривом для квітів та фруктів. Збирайте качани, коли шовк стане коричневим, використовуючи низхідні та обертальні рухи. Надлишки заморожуйте або замаринуйте.
Цукіні
Цукіні швидко дозрівають – ви зможете зібрати перші плоди приблизно через 8-10 тижнів після посіву насіння. Чоловічі квіти можна зірвати та з'їсти. Насіння висівайте прямо в невелике заглиблення на вершині піднятого насипу. Між насінням має бути відстань 1 м. Підживлюйте кожні три тижні розчинним добривом для квітів та фруктів. Збирайте плоди, коли вони досягнуть довжини 100-150 мм, щоби стимулювати подальший урожай.
Як позбутися шкідників
Симптоми: сходи зникають відразу, молоде листя виглядає зжованим. Блискучі смуги на листі і сліди слизу. Причина: равлики та слимаки. Рішення: розсипте використану кавову гущу або розбиту яєчну шкаралупу навколо
рослин. Або зробіть пивні пастки: помістіть пиво в невелику ємність і зануріть її в землю.
Симптоми: нові паростки деформовані, старе листя має сріблясто-сірий колір. Причина: попелиця та трипси. Вирішення: використовуйте спеціальний магазинний спрей на основі органічного мила.
Симптоми: на молодих і старих паростках є пожоване листя. Причина: гусениці, особливо личинки білокачанного метелика. Вирішення: використовуйте магазинні інсектициди. Вони містять природні бактерії, які вбивають личинок після ковтання.
Як позбутися органічних хвороб
Симптоми: на верхній поверхні листя кабачків, огірків та гарбуза з'являються жовті плями з пухнастим наростом знизу. Причина: хибна борошниста роса. Рішення: використовуйте органічний еко-фунгіцид або зробіть свій власний спрей (1 частина молока на 9 частин води). Обприскуйте вразливі рослини розчином морських водоростей як профілактику.
Симптоми: нижня частина томатів та стручкового перцю стає запалою та чорніє. Причина: верхівкова гниль, викликана нестачею кальцію в ґрунті та нерегулярним поливом. Рішення: додайте рідке вапно в ґрунт і регулярно і рясно поливайте.