Щоб виростити добрий урожай баклажанів, городникам часом доводиться враховувати масу нюансів.
1. Теплолюбність
Баклажан - культура, що воліє рости при температурному розбігу +21-27 градусів. За таких умов він добре цвістиме, і зав'язуватиме плоди. У середній смузі, з нестабільною погодою, це можна забезпечити, вирощуючи рослину в теплиці.
2. Ненаситність
Баклажанам необхідне посилене харчування. Завдяки підгодівлі вони і закладають різноманітність квіткових бруньок. Буквально через кожен полив потрібно чергувати різні добрива. Починають з азоту (на початку вегетації), далі протягом сезону - налягають на калій і кальцій.
3. Волога
У рослини є велика потреба в поливах. Бажано, щоб ґрунт під кущами взагалі не просихав. За рахунок води йде налив плодів.
4. Профілактика фузаріозу
Постійне зволоження – добре для баклажанів, але при важких ґрунтах може спричинити ураження кореневими гнилями. Уникнути цього допоможе профілактичний полив кущів розчинами Фітоспорину або Триходерміну.
5. Захист від павутинного кліща
При перших ознаках ураження шкідником, важливо не відкладаючи, застосовувати обприскування біопрепаратами . Помітити присутність комахи в початковій стадії можна жовтими точками на листі баклажана. Пізніше листок обплутується немов павутинням. Обробки проводяться через час, але не менше трьох за сезон.
6. Формування
Весь сезон важливо стежити, щоб баклажани не заростали зайвим поростком. Рекомендується видаляти пасинки до першого роздоріжжя стебла і коронну квітку, яка зазвичай зав'язується на розгалуженні. Усе це відтягує врожай.
7. Збір овочів
Баклажан – культура, яка потребує частого зняття плодів. Не завжди є сенс дорощувати їх до утворення насіння. Чим частіше зніматимуть молоді плоди, тим активніше закладатимуться нові.