Як вибрати стиглий і солодкий кавун

Як вибрати стиглий і солодкий кавун

02.09.2021
Гектар

У літню спеку шматочок холодного і стиглого кавуна - це справжнє блаженство. Однак, щоб випробувати таке блаженство потрібно вміти вибирати «правильний» кавун. Часто буває так, що зовні ідеальний кавун всередині виявляється повним розчаруванням. Давайте розглянемо деякі ознаки, орієнтуючись на які, можна вибрати смачну і стиглу ягоду.


Перше, що кидається в очі - це розмір кавуна. Він може залежати від сорту і від місця, де виростили полосатика. Якщо ви вибираєте кавун із загальної купи, то вибирайте ягоду середнього розміру. Не варто відразу ж купувати найбільший екземпляр. Не виключено, що в такому кавуні будуть міститися пестициди і стимулятори росту. Вага стиглого кавуна, в середньому, становить 7-8 кг.
Зверніть увагу на той факт, що навіть найбільший кавун не буде важити дуже багато. Зазвичай важкий кавун - це недостиглий варіант. Можна провести такий експеримент: у воду занурити кавун. Якщо він стиглий, то він буде плавати на поверхні. Незрілий кавун опуститься на дно.


Друга відмітна ознака хорошого кавуна - це жовта пляма. У народі його називають «щічка». Багато недосвідчених покупців, вважають щічку ознакою хвороби і незрілості, але це всього лише місце, на якому лежала ягода. Помічено, чим колір цієї плями яскравіше і жовтіше, тим кавун солодше.


Кавун з блідою плямою купувати не варто, оскільки смаку в ньому не буде. Кавун із занадто великою плямою теж не кращий варіант, так як він довго визрівав у невідповідних умовах.


Перевіряйте кавун на цілісність. Вм'ятини, тріщини та інші пошкодження не повинні бути присутніми на шкірці. Якщо на поверхні є ушкодження, то там можуть оселитися бактерії, здатні викликати отруєння. Будьте обережні і з ягодами, на яких зроблений надріз, щоб перевірити стиглість, краще купіть цілий кавун.


Найпопулярнішими методами вибору кавуна є постукування і «стать». Дзвінкий звук при постукуванні свідчить про зрілість, а глухий - навпаки. Бажано постукати по декількох кавунах, щоб відчути різницю звучання і вибрати найкращий.
Покупці вважають за краще вибирати «дівчинку», адже вважається, що вона солодша і соковитіша . Біологи не ділять кавун на «дівчинку» і «хлопчика», але ця теорія дійсно працює. Якщо пляма, де раніше була квітка - плоска і велика, то це «дівчинка».
Зрілий кавун ви побачите відразу. Відмітною ознакою стиглої ягоди є глянсовий відлив на щільній зеленій шкірці, що має чіткий малюнок. Якщо смуги на кавуні неоднакові і нечіткі, то краще утриматися від покупки.
Найстигліші кавуни продають в середині серпня. До цього часу кавун дозріває і насичується солодкістю. Часто кавуни починають продавати вже в липні, але корисними їх назвати складно.
Вибирати кавун по хвостику - не зовсім правильно. Хвостик висихає протягом трьох днів і часом важко визначити, наскільки давно кавун був зірваний. Досвідчені продавці рекомендують звертати увагу на «гудзик» під хвостиком. Він повинен бути сухим і щільним. Зелений гудзик - ознака незрілості.


Не орієнтуйтеся на яскравий колір м'якоті. Досить часто такий яскравий колір є показником наявності хімічних речовин. У соковитого і зрілого кавуна м'якоть зерниста, цукрова.
Завдяки цим нехитрим прийомам ви можете вибрати найсмачніший кавун.