Відгодовувати свиней для отримання якісної м'ясної продукції починають з віку 90-120 днів. Завдяки кастрації кнурів і стерилізації свинок, можна отримати м'ясо, що володіє більш високими смаковими показниками.
Після проведених операцій у тварин спостерігаються такі позитивні якості:
- спокійний характер;
- відмінний апетит;
- корми добре поїдаються і засвоюються.
М'ясна продукція кастрованих тварин відрізняється ніжністю, смаком і відсутній специфічний запах у кнурів. Проводити стерилізацію свиней рекомендують щоб уникнути появи статевого циклу. У цей час у свинок проявляється підвищена збудливість, поганий апетит і знижується набір м'язової маси.
Перша стадія відгодівлі на м'ясо триває до того часу, поки порося не набере вагу в 70 кг. Тварина досягає такої ваги під час розвитку тканини м'язів. На першому етапі відгодівлі для поросяти 90 днів і середньої живої ваги 39 кг необхідно згодовувати приблизно 4,9 кг зеленої маси, а також 1 кг концентратів, щоб отримати середньодобовий приріст в 0,4 кг.
Нерідко концентрати замінюють кухонними відходами, існує повна заміна або часткова все залежить від складових частин. Зростанню м'язової маси і її якнайшвидшому набору сприяють згодовування відходів від молочного виробництва, зелені корми бобових рослин - люцерна і конюшина.
Відгодовують тварин на м'ясо до досягнення ними віку в 6-8 місяців, і як тільки вони наберуть масу понад 90 кг. На цьому часовому етапі м'ясна продукція стає ніжною і соковитою, а сальний прошарок не більше 2,5-4 см.
З другого етапу в раціон вводять корми з великим вміст вуглеводів. Сюди відносяться:
- кормовий буряк;
- картопля;
- гарбуз.
На другому етапі тварини досягають м'язової ваги в 70 кг і піврічного віку. Раціон таких тварин виглядає наступним чином:
- зелені корми - 6 кг;
- картопля - 2 кг;
- коренеплоди - 1,5 кг;
- кормова сіль і крейда в кількості 30 гр.
Свиней для отримання бекону і шинки відгодовують кормами більш хорошої якості. Для отримання якісної продукції використовуються або тварини певних порід: дюрок, пьетренов, хемпшірська, естонська беконна або молодняк помісних тварин світлого забарвлення з витягнутою будовою тіла.
Відгодовувати починають з 90 - денного віку, а перед цим проводять обов'язкову кастрацію. Тваринам дається спеціальний раціон до того моменту поки вони не досягнуть віку в 7 місяців, і не наберуть масу в 94 кг. На початкових етапах приріст повинен бути середнім і починаютися від 400 гр на добу, а по закінченні досягати 700г.
У перші 30 днів раціон виглядає, приблизно, в такий спосіб:
- концентрати - 1,4 кг;
- обрат - 1,5 л;
- зелень - 3 кг;
- сіль - 20г.
На другому етапі відгодівлі виключають їжу, яка може знизити якість продукції сюди відносяться: макуха, відхід рибної промисловості, соєва продукція, висівки. Відгодівля свиней на бекон передбачає випуск тварин у вольєри і годування двічі на добу.
У підсумку бекон матиме «мармуровий» колір м'ясо пронизує жирові прошарки. Воно йде на приготування шинки, копченої корейки.
Важливо знати. Щоб отримати беконну продукцію найкращої якості, необхідно свиням надати збалансований раціон, в якому будуть ретельно підібрані живильні речовини. Для цієї мети в сфері тваринництва були розроблені спеціальні комбікорми.
Відгодівлю на сало передбачає набір тваринами ваги понад 150 кг, нижній показник - 130 кг. На першому етапі годують кукурудзою і пшеницею, на останньому - ячменем.
У теплу пору року щоб отримати середньодобовий приріст в 1 кг у тварин які мають середню масу 140 кг і вище, можна використовувати наступний раціон:
- концентрати - 3,4 кг;
- баштанні культури - 3,6 кг;
- зелені корми - 3,9 кг.
- кухонна сіль - 55 г.
Якщо використовуються відходи від кухонного виробництва, то концентратів можна давати в меншій кількості. Щоб не зіпсувати якість сала на останньому етапі годування не можна давати тваринам кукурудзу, яка робить продукцію пухкою, такий шпик найменш цінний.