Однією з основних обробок, що проводяться на кордоні зими і весни, є пророщування бульб картоплі. Формування паростків заздалегідь прискорює схожість, дозволяє вибрати тільки найсильніші, з активною порослю бульби, дає можливість пізніше висадити в грунт, а урожай отримати раніше.
Заготівля насіння
Купуючи насіннєву картоплю великими партіями в спеціальних установах, слід звернути увагу на документи, що засвідчують його здоров'я, сортові характеристики. Якщо ж покупка здійснюється в невеликих кількостях, в роздрібних магазинах або з рук, то необхідно ретельно перевірити насіннєвий матеріал на наявність хвороб, дефектів, відхилень від характеристики сорту.
Якщо картопля на насіння збирається зі своєї ділянки, то його необхідно як слід впорядкувати. Перше сортування проводиться ще восени. Щоб отримати максимальний урожай, слід відбирати не тільки здорові бульби середнього розміру, але і від кущів, де спостерігається максимальна врожайність. Це можливо лише зробити при копанні вручну, але при серйозному підході до розведення картоплі на дачній ділянці, варто приділити цьому сили і час. Адже, як і у тварин, у рослин генетика грає важливу роль, а «предки» впливають на «нащадків».
Друге відбраковування домашнього насіння проводиться навесні. Перед посадкою важливо видалити пошкоджені, гнилі, заражені і деформовані бульби. Також видаляються паростки що витягнулися за зиму . Далі насіннєвий матеріал сортується на відповідні фракції (за розміром). Це стане в нагоді при плануванні густоти посадки.
Формування міцних паростків
Пророщування полягає в умовах приміщення насіннєвої картоплі , що сприяє активації росту.
Для цього потрібно:
• Освітлення (природне і штучне) 10-12 годин на добу.
• Вологість повітря близько 80-85%.
• Температура повітря 12-15 ° С.
У сукупності ці фактори допоможуть утворенню товстих, яскраво забарвлених паростків, довжина яких становитиме до 2 см з «зародками» листя і кореневих нирок. Залежно від сорту, форма і забарвлення паростків можуть відрізнятися.
Методи пророщування
Пророщування триває, в середньому, 4 тижні. Залежно від способу і сорту, цей термін може варіюватися. Наприклад, у вологому середовищі картопля проростає швидше і активніше, ніж просто на світлі. Нижче наведено кілька варіантів процедури.
Спосіб 1. Класичний. Підходить для великої кількості насіння.
Підготовлений посівний матеріал укладають в сітчасті овочеві ящики в 2-3 шари. Ящики встановлюють один на інший, приблизно на 2 метри у висоту. Розміщують в добре освітленому приміщенні. Між «вежами» зберігається відстань 0,5 м. Ящики слід переставляти кожні 2 тижні, щоб їх вміст отримав однакову кількість світла. У процесі пророщування необхідно перевіряти стан бульб, видаляючи погано проростаючі, які проявилися з ознаками хвороби.
Є різновид цього способу, що складається з двох кроків:
• Крок 1: ящики з насінням ставлять на 2-3 тижні в темному, прохолодному, добре провітрюваному приміщенні.
• Крок 2: ящики переносяться в світле приміщення, де регулюється температура, яку треба щодня підвищувати на 1-2 ° C, поступово довівши до 18-20 ° C. Цей крок може зайняти до 10 тижнів.
Такий двоетапний варіант передбачає поступове пробудження і ріст пагонів, завдяки чому вони плавно адаптуються до змін.
Спосіб 2. У вологому середовищі.
Якщо немає вільного світлого приміщення, або треба швидко проростити бульби, варто використовувати вологу. Для цього картоплю розміщують в ящику і пересипають вологою тирсою. Як варіант, можна використовувати сирий пісок або торф. У міру підсихання тирсу треба зволожувати. Але не перезволожувати, інакше посівний матеріал почне загнивати.
Ящики з картоплею ставляться в прохолодному (до 15 градусів), але не холодному (не менше 12 градусів) місці, залишаються на 7-10 днів. За цей час пагони почнуть активно рости, тому через 10 днів необхідно провести висадку на грядку.
Спосіб 3. Міні-парники.
Цей метод можна застосовувати для мінімальної кількості посадкового матеріалу. Невелика кількість бульб міститься в пакети, які зав'язуються і підвішуються поблизу вікна. Завдяки створеному ефекту парника пагони швидко починають рости і вже через 10-15 днів саджанці можна відправляти на грядку.
У цьому способі важливо враховувати три аспекти:
• В пакети потрібно забезпечити доступ повітря (зробити дірки або НЕ зав'язувати щільно), щоб картопля не задихнулася.
• Не можна підвішувати пакети там, де їх буде нагрівати сонце, інакше бульби прийдуть в непридатність.
• Щодня пакети слід повертати, щоб денне світло потрапляло на насіннєву картоплю рівномірно з усіх боків.
Також слід уникати розміщення поблизу нагрівальних приладів.
Що робити, якщо висадка затримується
У разі затримки весни, процес пророщування доведеться уповільнити, так як сходи розростуться, будуть обламуватися під час посадки.
Щоб уповільнити пророщування, необхідно знизити температуру і зменшити інтенсивність світла. Якщо приміщення не пристосоване до регулювання умов, ящики слід перемістити в більш прохолодне і темне місце (наприклад, підвал).
Якщо насіння не багато, а весна холодна, краще відкласти процедуру, а коли потеплішає, вдатися до вологого пророщування або пророщування в пакетах.
Переваги попереднього пророщування
Формування міцних паростків заздалегідь не тільки прискорює схожість, але і дає можливість отримати більш високий урожай. Це впливає на швидке і рівномірне проростання, що підвищує стійкість рослин до захворювань, полегшує боротьбу з бур'янами, зменшує період до збору врожаю. Попереднє пророщування сприяє кращому розвитку кореневої системи, що дозволяє кущам картоплі інтенсивніше використовувати воду і поживні речовини, що містяться в землі.
Плюс, насіння з розвиненими паростками можна садити в менш прогрітий грунт:
• При температурі грунту 5-6 ° C у відкритий грунт.
• При температурі 3-4 ° C, з використанням плівкового покриття.
Непророщенне насіння висаджуються при температурі грунту близько 10 ° C.
Якщо пророщування з яких-небудь причин неможливо, слід вдатися до стимулюючої обробки, що дає аналогічний ефект. Для цього відсортований насіннєвий матеріал складаємо в невисокі стопки, або в повітропроникні мішки в сараї, накривається, щоб не замерз. При стимуляції освітлення не потрібне, а оптимальна температура повинна становити 10-12 ° С. Якщо все зроблено правильно, то на картоплі з'являться білі паростки (1-2 мм). Вони не обламуються при посадці сівалками. Така підготовка проводиться за 2-3 тижні до висадки.