Посадковий матеріал багатьох городніх і декоративних культур швидко втрачає схожість. Деякі насіння вже через 1-2 роки важко проростити, інші ж можуть зберігатися близько 5-10 років. Виявивши старий запас, зовсім необов'язково його викидати, особливо якщо це насіння рідкісних сортових рослин, гібридів. Можна спробувати їх оживити. Якщо проклюнутся, посадити на розсаду або відразу в грунт. Робити це треба не завчасно, а безпосередньо перед посадкою, так як знову висушувати проклюнувші насіння не можна.
Способи пророщування старого насіння:
1. Помістити посадковий матеріал в марлевий мішечок, звернувши марлю в 2 шари. Зверху обв'язати мотузкою, залишивши довгий кінець. Набрати в одну ємність 0,5л холодної води, а в другу 0,5 л окропу. У холодну воду можна додати кілька шматочків льоду з морозильної камери. По черзі опускати мішечок то в одну ємність, то в іншу. Тримати мішечок в кожній з них слід близько 3-5 секунд. Не варто переживати, що в окропі вони зваряться, за кілька секунд цього не станеться. Повторювати процедуру слід близько 10 разів, після чого викласти їх на мокру марлю, прикрити зверху подвійним шаром тієї ж марлі. Змочувати водою з пульверизатора кілька разів на день, щоб не пересохли. Проклюнувші можна сміливо висаджувати, з них обов'язково виростуть міцні рослини.
2. Купити в садівничому магазині пакетик бурштинової кислоти, або в аптеці бурштинову кислоту в таблетках. Розвести згідно з інструкцією, яка є на зворотному боці пакетика, а якщо препарат в таблетках, то 2 таблетки подрібнити, а потім розчинити в 0,5 л води. Помістити старі насіння на 12-24 години. Після чого можна пророщувати.
3. Набрати в стакан теплу воду, додати 10-12 крапель камфорного спирту, добре розмішати. Помістити в стакан посадковий матеріал, прикрити харчовою плівкою і залишити на добу.
4. У ємність налити 100мл теплої води, але не окропу. Допустима температура +50 градусів. Додати 50мл перекису водню, розмішати, опустити посадковий матеріал на 12 годин. Після закінчення процедури обдати окропом.
5. Зрізати 2-3 великих листа зі старого алое вера, загорнути в папір і покласти в холодильник на добу. Після видавити сік руками або за допомогою часникодавки, помістити в сік старі насіння на 1 годину. Потім промити і проростити.
6. У стопку налити теплу горілку або інший спиртний напій, в якому міститься не більше 40 градусів алкоголю. Опустити туди ж старі насіння на 30 хвилин. Потім промити і проростити.
Висаджувати варто тільки той посадковий матеріал, який за час пророщування набрякне, проклюнеться. Якщо цього не відбудеться, можна сміливо його викидати.
Терміни схожості насіння різних культур:
1. Морква, брокколі, баклажани, шпинат, петрушка, листові салати - близько 3 років.
2. Дині, кавуни, огірки, томати - приблизно 6 років.
3. Кріп, щавель, селера - не більше 2 років.
4. Буряк, ріпа, редька, кольорова і білокачанна капуста - приблизно 4 роки.
Якщо правильно підготувати насіння до зберігання, а також зберігати у відповідних умовах, то схожість може зберегтися на довгі роки.