Догляд за виноградом

Догляд за виноградом

03.05.2019
Гектар

Виноград – найдавніша культура, яку вирощує людина, та один з найцінніших  продуктів її харчування. Його вживають у свіжому вигляді, використовують як сировину для сокової, виноробної та консервної промисловості, переробляють на різні види сушених виробів. З виноградом пов’язано дуже багато цікавих фактів. Наприклад, під час Сухого закону американські фермери виробляли «винні цегли», які продавалися з попередженням про те, що після її розчинення у воді, зберігати продукт можна не більше ніж 20 днів, бо розчин перетвориться на вино. І навіть всім відома заставка Windows XP теж своїй появі зобов'язана винограду. Фотографію під назвою «Безтурботність» зробив американський фотограф Чарльз О'Ріер під час подорожі по винних долинах «Напа» та «Сонома» в Каліфорнії в січні 1996 року.

В Україні вирощування винограду має високий рівень рентабельності та не поступається такій популярній культурі, як соняшник. І хоча виноград є невибагливою культурою, все ж таки врожай хорошої якості можна отримати лише при дбайливій ​​і грамотній турботі про рослину. Квітень та травень – місяці «зелених операцій» на винограді. Це всілякі дії з наземною частиною куща, спрямовані на формування повноцінної лози, контроль кількісті пагонів та підвищення показників урожайності. Суть виконання «зелених операцій» у тому, щоб послабити або взагалі усунути вплив різних несприятливих умов на плодоношення. Тобто перерозподілити всередині рослини всі поживні потоки, скорегувавши їх в потрібне русло.

Навесні починається найбільш активний період догляду за виноградною рослиною. Ті сорти, які були вкриті на зиму, розкривають. Питання про строки розкривання винограду є неоднозначним, тому що все залежить від температури у регіоні. Якщо середньодобова температура фіксується кілька днів поспіль + 10 градусів або трохи вище, і протягом 10 дні така тенденція зберігається, а температура тільки наростає, при цьому не прогнозуються нічні заморозки, то такий момент можна вважати оптимальним для відкриття кущів. Після того, як виноград буде відкрито, обов’язково потрібно потурбуватися про обробку рослин проти цвілі. Можна використати 3-4% розчин залізного купоросу (300-400 г на 10 л води). Така обробка не тільки видалить цвіль, а й затримає розпускання вічок ще на 5-7 днів. Ранньовесняний полив також допоможе затримати ріст пагонів виноградної рослини. Його треба провести одразу після відкриття кущів. Затримка росту пагонів має важливу роль на випадок раптової загрози настання поворотних заморозків. Після того, як кущі відкриють, на пагонах може бути білий наліт, але він зникає через декілька годин.

У період розпускання бруньок, потрібно провести уламку зайвих пагонів та видалення зайвих вічок. Така операція проводиться з метою збереження живильних речовин для росту пагонів, які залишають. Якщо виноградна рослина успішно перезимувала, навесні з усіх вічок починають зростати пагони (центральний – зсередини, замінні пагони – по краях). Тут важливо знати біологічні особливості винограду, який ви вирощуєте. Наприклад, столові сорти формують суцвіття тільки на центральному пагоні, тому бокові бруньки потрібно зрізати, але у тому випадку, коли не буде використовуватися пагін заміщення. Якщо немає впевненості про якість пагону з центральної бруньки, тобто у нього не визначається коронка, тоді «конкуруючі» пагони можна видалити пізніше. Саме уламка пагонів визначає формування куща рослини. Від правильного формування залежить кількість та якість врожаю винограду. Навесні можна помітити біля голови куща активний зріст вовчкових пагонів (поросль). Це сигнал, що кущ старий та потребує заміни багаторічного пагона. В такому випадку залишають необхідний пагін біля голови куща, для формування нового рукава виноградної рослини, а інші обрізають. Рукав формують протягом одного або двох сезонів. А коли на молодому рукаві вже з'явиться плодова ланка, тоді старий рукав можна повністю видалити. У результаті таких операцій на виноградній рослині повинні залишитися тільки найбільш розвинені пагони. Таке видалення зайвих пагонів проводять ще 2 рази, коли вони досягнуть 10-15 см та 35-40 см. Це необхідно для того, щоб визначитися з навантаженням куща суцвіттями та пагонами. Воно визначає скільки грон та якої якості буде нести в сезоні кущ, тобто яким буде загальний урожай. Виноградарі-початківці частіше за все вважають, що чим більше залишити грон, тим краще, але це не так. Обмежуючи майбутній врожай, ми підвищуємо його якість. Лоза якісно розвивається, зміцнюється та, як результат, добре переносить зиму, встигаючи відкласти всі необхідні поживні речовини. Якщо на кущі збільшити пагони хаотично, вони будуть пригнічувати один одного. Середній зріст таких пагонів зменшиться, а вегетативна маса буде збільшуватися. В результаті рослина витратить зайві сили на живлення непотрібної зеленої маси. Тому обрізка регулює й міцність куща. Треба пам’ятати, що кожний сорт винограду має своє індивідуальне рекомендоване навантаження врожаєм. Збільшення розмірів урожаю при підвищенні навантаження пагонами має свою межу, після якої врожайність суттєво зменшиться. В літературі існує багато способів розрахунків навантаження на кущ, але головне знати можливість куща та середній розмір грона винограду.

Для того, що виноград краще розвивався, йому обов’язково необхідне позакореневе підживлення. Досліди за ефективністю такого підживлення провели ще радянські вчені. Кущі обприскували в період вегетації розчинами калійних та фосфорних добрив. Проникаючий у листки фосфор сприяв збільшенню кількості цукру у ягодах винограду. Підживлення калієм проводиться для підтримки та підвищення життєвої активності рослини, особливо тих листків, що старіють. Встановлено, що калій позитивно впливає на пересування вуглеводів у рослині. Досліди показали, що позакореневе підживлення сприяло збільшенню врожаю винограду на 17,6-44,3% та підвищенню вмісту цукру на 1,3-1,9%. Збільшувалася середня вага грона, а число недорозвинених ягід зменшувалося. Позакореневе підживлення, яке проводиться у період формування суцвіть та бруньок, сприяє збільшенню кількості суцвіть. Перше позакореневе підживлення винограду проводять у травні. Для цього використовують комплексні добрива, які містить мікроелементи в співвідношенні на 10 л води – 5 г речовини. Одночасно з цим можна внести препарати для профілактики мільдью та оїдіуму. Через пару днів проводять друге підживлення, вже через 15-20 днів після цвітіння. Використовують ті добрива, що й в перший раз. Основна мета – посилити зростання ягід. Тому, крім бору і гумату, додають 1 столову ложку калімагнезії. Далі проводять підживлення перед дозріванням ягід та після збирання врожаю для кращого визрівання лози.

Коли на кущах з'являться 12-13 листочків, обов’язково потрібно прищепити верхівки плодоносним пагонам у місці, де знаходиться недозріла брунька. Це роблять за тиждень до цвітіння для запобігання обсипання зав'язі. У кінці весни проводять катаровку винограду, тобто потрібно обрізати ті корені, які розташовані дуже близько до поверхні ґрунту. Такі корені мають назву «росяні». Вони розташовані на глибині до 25 см. Росяні корені вбирають воду з поверхні ґрунту. Восени та влітку при недостачі вологи такі корені починають відмирати, а у зимовий період замерзають при невеликих мінусових температурах. В результаті може загинути цілий кущ. Для проведення катаровки розкопують кущ на 20-25 см, обрізають поверхневі корені, просушують місця зрізу антисептиком (3% мідний купорос або 1% борна кислота) та засипають землею. Важливо пам’ятати, якщо катаровка раніше не проводилася, видаляти корені потрібно з обережністю та не одразу всі. Ця процедура є дуже важливою та нею не потрібно нехтувати. У спекотну та сонячну погоду катаровку виконують в ранні години, коли ще не пече сонце, або ввечері, після спадання спеки. У прохолодні дні процедуру можна проводити в будь-який час. Не слід забувати про дезінфекцію секатора, бо можливе перенесення хвороб з одного куща на інші.

В залежності від кліматичних умов та сорту, цвітіння винограду може розпочатися у кінці травня – на початку червня, тому у цей період необхідно підв’язати пагони. Лозу, що розпускається, не можна обробляти хімічними препаратами, бо можуть загинути суцвіття, Тому обприскування проводять або до початку цвітіння, або після формування плодової китиці. До того ж під час цвітіння виноградну рослину не поливають – це може негативно вплинути на якість запилення.

Зараз у світі дуже великий попит на вино з високоякісного матеріалу. До того ж популярним є столовий виноград. Важлива роль належить виноградарству в справі закріплення та ефективного освоєння піщаних ґрунтів, на яких виноград добре росте і дає великі врожаї високої якості. Виноград можна садити також на вапняних і кам'янистих ґрунтах, які мало придатні для інших сільськогосподарських культур. Тому вирощування цієї рослини в Україні є важливою справою, яка здатна вирішити багато проблем та принести непогані прибутки.