Фрукти і овочі, пестициди і споживачі: нюанси, аспекти, тонкощі

Фрукти і овочі, пестициди і споживачі: нюанси, аспекти, тонкощі

23.03.2021
Гектар

Згідно лише з офіційною статистикою МОЗ України, в 2018 році вже загинуло понад 18 тисяч бджолиних сімей, тобто 18 тисяч бджолиних вуликів. Таке число вже не здається смішним або несуттєвим. Особливо воно не здається смішним бджолярам, ​​що несуть через наслідки застосування токсичних агрохімікатів колосальні збитки.

Виною масової загибелі бджіл, які збирають пилок з оброблених токсичними хімікатами полів, є все ті ж пестициди. В значній мірі масова загибель бджіл обумовлена ​​наявністю на вітчизняному ринку агрохімікатів щодо нових препаратів закордонного виробництва, що володіють надзвичайно токсичним для комах хімічним складом. Такі препарати в більшості випадків не пройшли необхідних перевірок, не отримали відповідних дозволів, але це абсолютно не заважає аграріям їх використовувати, купуючи подібні пестициди напівлегальним способом. Абсолютна більшість подібних препаратів для обробки полів завозиться в Україну, в Молдову і в багато інших країн контрабандним шляхом, наприклад, з того ж Китаю.

Повсюдне застосування агрохімікатів в процесі промислового вирощування фруктово-овочевих культур пов'язане з вкрай високою ймовірністю ураження життєво важливих органів і систем у людей, що вживають такі продукти. Чутливість клітин живих організмів до впливу подібних агрохімікатів наочно була продемонстрована влітку 2018 року в Україні, коли через недотримання технології обробки пестицидами полів з агрокультур загинуло безліч бджолиних сімей. І подібні випадки набули вже системного характеру в багатьох країнах, які прийнято називати країнами, що розвиваються. При цьому вигода, одержувана за рахунок мінімізації витрат на обробку полів, майже завжди обернено пропорційна безпеці використання вкрай агресивних препаратів. І в абсолютній більшості випадків аграрії не особливо ретельно ставляться до такого аспекту, як дотримання рекомендованої концентрації препаратів для обробки агрокультур. Чим більше тим краще. Саме таким правилом користується більшість представників великого агробізнесу.

Застосування і обробка полів агрохімікатами повинні бути обов'язково погоджені не лише з місцевою владою. Про їх використання також повинні бути заздалегідь повідомлені жителі довколишніх сіл, селищ, тваринницькі господарства, випасаючі свою худобу на відкритих полях, і, звичайно, бджолярі. Але так повинно бути, а на практиці виходить зовсім по-іншому.

Безконтрольне використання агрохімікатів впливає не тільки на бджіл. Якщо від вживання навіть незначної кількості трав'яних культур тваринами з оброблених полів ті ж корови масово гинуть, то що можна сказати про вплив агрокультур, вирощених із застосуванням подібних препаратів, на організм людини? Попадання і накопичення в організмі людини подібних речовин неминуче призводить до виникнення сильних дратівливих реакцій на слизовій оболонці стравоходу, шлунка, інших органів.

Одним з виходів з такої, здавалося б, патової ситуації можна вважати наявність власного городу. Але далеко не кожен готовий витрачати час, сили і гроші на процес вирощування агрокультур у себе на ділянці. Адже набагато простіше, зручніше, швидше, практичніше зайти на ринок або в супермаркет для придбання свіжих фруктів, овочів. Про собівартость такого продукту мало хто замислюється. Адже крім самого процесу вирощування, який залежить від безлічі факторів, умов, існують ще неминучі логістичні витрати, через які ціна будь-якого продукту кратно зростає в міру його доставки з грядки на полицю магазину. Навіть якщо у вас є свій автомобільний транспорт, то він не особливо економить витрати на вирощування фруктів, овочів на власній садовій ділянці. Крім того, навіть якщо ви взагалі не використовуєте агрохімікати в процесі вирощування культур на власному городі, то це зовсім не означає, що такі фрукти, овочі будуть повністю безпечними і корисними. Оскільки надлишок добрив, які використовуються великими аграрними холдингами, разом з ґрунтовими водами легко поширюється фактично на будь-які відстані. І цей процес відбувається спонтанно, тобто безконтрольно.

Чи є вихід з цього замкнутого кола? Так є. Для цього необхідно використовувати на власному городі тільки повністю натуральні добрива, власноруч боротися зі шкідниками, застосовуючи натуральні, природні засоби. Саме такі тренди стають все більш популярними сьогодні серед власників невеликих приватних господарств. Але сьогодні далеко не кожна сім'я може собі дозволити овочі та фрукти, вирощені на власному городі. Адже у більшості людей свого городу просто немає. Або ж людям не вистачає часу їм займатися.

Як в такому випадку можна вберегтися від всюдисущих хімікатів?

Для цього досить дотримуватися наступних простих рекомендацій:
• не купувати неприродно великих, гладких, красивих, яскравих фруктів і овочів;
• овочі та фрукти повинні мати виражений, тобто природний, природний запах, аромат, смак;
• гастроентерологи і терапевти наполегливо рекомендують віддавати перевагу сезонним продуктам;
• по максимуму видаляти шкірку з фруктів, овочів, а також ретельно витягати плодоніжки, листя і серцевину деяких плодів (болгарського перцю, капусти);
• видаляти верхні шари листя з тієї ж капусти і подібних їй культур.

Особливу увагу необхідно приділяти серцевині плоду, оскільки саме в ній накопичується найбільша кількість як корисних, так і шкідливих речовин, що надходять в плід в процесі його вирощування. До таких речовин можна сміливо відносити і нітрати, і пестициди, і мінеральні речовини, що вносяться у вигляді добрив.

Також не зайвою буде перестраховка. Навіть якщо фрукти, овочі потрапили на ваш стіл, то їх необхідно ретельно промити, довго вимочуючи в воді. Ще можна промити фрукти і овочі в слабкому розчині звичайної харчової соди. Це дозволяє найкраще позбутися пестицидів, що містяться у фруктах і в овочах.